Ajuntament d'Andratx

Inici -> El Municipi -> Patrimoni

Les possessions

Tornar Imprimir

Son Esteve

LES POSSESSIONS
Com arreu de Mallorca, el municipi d'Andratx compta amb importants propietats que, antigament, es dedicaven a l'agricultura i estaven formades per un edifici principal, la casa dels senyors, la casa dels amos i altres construccions agrÝcoles com la tafona, l'estable? A mÚs de la capella i les torres de defensa, les quals, encara, es conserven en molts casos. Actualment, aquestes finques s'han remodelat i s'han convertit en vivendes privades o establiments turÝstics, com Ús el cas de Son Esteve.
Entre les possessions del terme, la majoria de les quals s'aixequen sobre antigues alqueries islÓmiques, es poden citar:

 • Son Mas, l'Ajuntament d'Andratx
  ╔s l'antiga alqueria Órab de Buendar que, desprÚs de la conquesta, va passar a mans de la famÝlia Seriol fins el 1435, any que va ser adquirida per la famÝlia Pomar i mÚs tard per Guillem Desmas, de qui va agafar el nom. La finca ha passat per diverses propietats fins a l'adquisiciˇ per part de l'Ajuntament d'Andratx per fer la seu del consistori, l'any 1998. La seva estructura ha variat molt a causa de les diverses reformes. Ha passat de ser una petita possessiˇ amb una torre de defensa, constru´da al segle XV i coneguda com la torre del Sagrament; fins a una gran construcciˇ de carÓcter regular, amb pati central i decoracions de reminiscŔncies neog˛tiques i neoÓrabs, de principis del segle XX.
 • Son Fortuny
  Aquesta possessiˇ va formar part de l'antiga alqueria islÓmica de Biniorella. L'any 1320 apareix documentada per primera vegada. Cap a 1440, la famÝlia Fortuny va adquirir la finca, per la qual cosa va canviar el nom. D'aquest edifici, en destaca la torre de defensa constru´da al segle XV. L'any 1682 es varen fer tot una sŔrie de reformes estructurals que es mantenen a l'actualitat.
 • Son Esteve
  Antigament, aquesta possessiˇ, que apareix documentada l'any 1234, es coneixia amb el nom de Alcaniš i estava formada per les finques de Son Jofre, Son Simˇ, Son Xina, Son Prim i Andritxol. La seva caracterÝstica torre va ser acabada de construir al segle XV, per Bartomeu Esteve, de qui la finca va prendre el nom. Actualment, Son Esteve es dedica a l'agroturisme.
 • Son Castell a s'Arracˇ
  Antigament, aquesta finca formava part de l'alqueria de Castanyola. Cap el 1515, Guillem Castell en va obtenir una part com a regal matrimonial i, mÚs endavant, l'any 1529, en va adquirir una altra part, que pertanyia al seu oncle polÝtic.

Data ˙ltima modificaciˇ: 02/09/2011 a les 12:53


Ajuntament d'Andratx -  Av. de la Curia, 1 . 07150 Andratx
TelŔfon: 971-628000 Fax: 971-136552
Correu electr˛nic: sac@andratx.cat