Ajuntament d'Andratx

Inici -> El Municipi -> Hist˛ria

3- La Conquesta Catalana: la BaronÝa

Tornar Imprimir

Canˇ Torre de Llebeig

La conquesta catalana: la Baronia
El 1229, les tropes dirigides per Jaume I varen conquerir l'illa i una vegada acabada l'ocupaciˇ es va produir el repartiment entre els grans senyors que havien acompanyat el rei. El bisbe de Barcelona, Berenguer de Palou, es va convertir en el primer senyor cristiÓ dels territoris d'Andratx, CalviÓ, Puigpunyent, Estellencs, MarratxÝ, el pla de Sant Jordi i la parr˛quia de Santa Creu de Palma. Aquesta possessiˇ feudal va arribar fins el 1811, quan varen ser abolits els senyorius i altres institucions de l'antic rŔgim. Per˛ abans, l'any 1323, es va fer un nou tractat anomenat del Pariatge, segons el qual el rei i el bisbe de Barcelona compartien la jurisdicciˇ de tot aquest territori.

L'any 1248, apareix institucionalitzada la parr˛quia de Sta. Maria d'Andratx. En aquell temps, a la costa, tambÚ es va crear un nucli de poblaciˇ al Pantaleu, en el qual, a principis del segle XIV, Jaume II va fundar un hospital amb oratori sota l'advocaciˇ de Sant Elm.

Ja entrat el segle XIV, arriben les primeres incursions corsÓries i per aix˛ es va projectar, el 1406, la fortificaciˇ del poble, la qual mai fou acabada.

Data ˙ltima modificaciˇ: 18/08/2011 a les 12:33


Ajuntament d'Andratx -  Av. de la Curia, 1 . 07150 Andratx
TelŔfon: 971-628000 Fax: 971-136552
Correu electr˛nic: sac@andratx.cat