Ajuntament d'Andratx

Inici -> El Municipi -> Àlbum fotogràfic

Andratx demana que es permeti el lloguer turístic en sòl rústic protegit

Tornar Imprimir

Presentarà una sèrie d'al·legacions al PIAT reclamant majors usos turístics i una solució a les marines seques.

Genèrica Sa Coma

L'Ajuntament d'Andratx ha presentat un total de nou al·legacions al Pla d'Intervenció en Àmbits Turístics de Mallorca, aprovat recentment pel Consell de Mallorca. I entre elles, la més destacada és en contra de la prohibició del lloguer vacacional en sòl rústic protegit.

En aquest sentit, el regidor d'Urbanisme del consistori andritxol, Jaume Porsell, afirma que, tal com es redacta en les al·legacions, "s'ha de considerar com un aspecte positiu l'inici d'una activitat turística en habitatges en sòl rústic protegit, tant per a la conservació paisatgística d'aquest sòl rústic protegit, com per al manteniment i millora d'aquests habitatges, a més de que contribuiria en la tan desitjada desestacionalització turística".

Per la seva banda, la batlessa Katia Rouarch ha afegit que "un component important per a la protecció dels espais naturals i els seus valors paisatgístics és la conservació de les edificacions existents, i el fet que puguin ser objecte d'una explotació turística facilita als seus propietaris la seva conservació i millora, en lloc d'una inexorable degradació per falta d'ús que és el que segurament acabaria pasant".

D'altra banda, des de l'Ajuntament d'Andratx es reclama també que es permeti la qualificació d'ús turístic d'allotjament a les zones ZR2 (la qualificació que se li ha atorgat al Port d'Andratx al complet, corresponent a les zones costaneres destinades principalment a habitatge de segona residència) o que, en defecte d'això, aquestes tinguin les mateixes condicions que les zones ZR1 (àrees destinades principalment a habitatges de primera residència). Entenen des del consistori que la qualificació de ZR2 sí es pot correspondre amb les urbanitzacions, però no amb la resta del Port d'Andratx.

Igualment, es critica la prohibició que estableix el PIAT en la implantació de nous hotels rurals en sòl rústic, "lo que sens dubte excedeix les competències del Consell".

Solució a les marines seques

L'informe d'al·legacions al PIAT reclama també una regulació més clara sobre les activitats de manteniment i emmagatzematge d'embarcacions, afirmant que "les activitats de manteniment de les embarcacions, sempre dins de la normativa ambiental i d'activitats aplicable, haurien de ser possibles juntament amb les d'emmagatzematge de les embarcacions", així com una regulació menys restrictiva en relació al problema de les marines seques.

Així, el punt esmentat sol·licita d'una banda la reconsideració de l'obligació de situar l'activitat a una distància màxima de 3 quilòmetres d'un port, "una mesura massa restrictiva per al municipi tenint en compte la configuració del seu territori, pel que fa a la seva orografia i al seu tipus de sòl". Per l'altre, la possibilitat d'emmagatzemar embarcacions únicament amb eslores de fins a 8 metres, ja que aquesta limitació "no solucionaria gran cosa perque són moltes les embarcacions a emmagatzemar que tenen eslores superiors".

Finalment, el plec d'al·legacions lamenta l'escassa participació ciutadana en l'elaboració del PIAT, així com la inexistència d'un estudi econòmic financer real que garanteixi la viabilitat del pla, la qual cosa obligarà "una vegada més als ajuntaments a assumir costos que haurien d'assumir altres administracions".

Data última modificació: 16/10/2018 a les 10:41


Ajuntament d'Andratx -  Av. de la Curia, 1 . 07150 Andratx
Telèfon: 971-628000 Fax: 971-136552
Correu electrònic: sac@andratx.cat