Ajuntament d'Andratx

Inici -> Àrees -> Hisenda

Ajuntament d'Andratx i UIB posen en marxa un pioner estudi per a estudiar l'impacte de la COVID-19 en la seva població

Tornar Imprimir

- Es faran uns 5.4000 tests durant un periode de sis mesos.

- L'estudi neix de l'interés del consistori andritxol per dur-lo a terme, gràcies al bon enteniment amb la UIB, i amb el recolzament de l'IB-Salut.

- L'objectiu és conèixer la situació real d'afectació de la malaltia, fer-ne un seguiment, i mitigar les greus conseqüències que pugui comportar.

Presentación Proyecto Covid Andratx

Ajuntament d'Andratx i Universitat de les Illes Balears han signat avui matí un conveni de col·laboració per dur a terme un estudi epidemiològic de l'afectació per Covid-19 en la població d'Andratx. Katia Rouarch, batlessa d'Andratx, i Llorenç Huguet, Rector Magnífic de la Universitat de les Illes Balears, han estat els encarregats de tancar tan important acord per al municipi d'Andratx i per a l'estudi de la malaltia en general.

Abans de la signatura del conveni, Huguet i Rouarch, juntament amb el doctor Josep Antoni Tur, director del projecte, i María Teresa Martínez, directora de la Zona Bàsica de Salut Ponent-Andratx, han oferit una roda de premsa en la qual han explicat tots els detalls de l'estudi.

L'objecte de l'estudi, que compta amb l'inestimable suport del IB-Salut, serà el d'avaluar el grau d'afectació i resposta immunològica davant el Covid-19 de la població general d'Andratx, posant l'accent principalment en els treballadors del municipi que fan tasques essencials i que es troben molt exposats (com puguin ser Policia Local, Protecció Civil, sanitàries, serveis socials, etcètera) i els seus nuclis familiars.

"D'aquesta manera Andratx serà un municipi molt més controlat enfront de la Covid-19, perquè serà un estudi cinrcunscrit a les característiques del municipi, i sobretot perquè prendrà com a base del mateix a la població asimptomàtica, una part que fins avui no s'ha tingut tan en compte", ha detallat la batlessa d'Andratx Katia Rouarch.

Per part seva, el Rector de la UIB Llorenç Huguet ha declarat que "es tracta d'un projecte pioner, que servirà també de base per a realitzar molts més estudis, en molts més municipis, i d'aquesta manera tenir un coneixement més ampli del virus". Huguet ha volgut agrair també la involucració del consistori andritxol en aquesta mena d'estudis.

L'estudi es durà a terme mitjançant un seguiment longitudinal de diferents onades epidemiològiques entre els mesos de juny i desembre de 2020, mitjançant la quantificació de la titulació d'anticossos IgG per tècnica ELISA i de la càrrega viral per tècnica PCR, a més de qüestionaris de salut als habitants del municipi seleccionats.

Els resultats finals de l'estudi s'oferiran al gener de 2021, i permetran obtenir una descriptiva evolutiva de la càrrega immunològica i viral dels cohorts poblacionals seleccionats, segons les onades epidemiològiques i el moment d'obtenció de les mostres, així com la definició dels factors o variables relacionades.

L'estudi serà dut a terme pels investigadors del Grup de recerca en Nutrició Comunitària I Estrès Oxidatiu (NUCOX) de la UIB, el IDISBA i el CIBEROBN, sota la direcció dels doctors Josep Antoni Tur, catedràtic de Fisiologia, i Antoni Sureda, professor titular de univerisad de Bioquímica i Biologia Molecular, i la col·laboració de María Teresa Martínez Gallegos, directora de la Zona Bàsica de Salut Ponent-Andratx i mèdic responsible de l'equip de pediatria del centre.

L'Ajuntament d'Andratx aportarà 100.000 euros per a l'adquisició de material, la gestió economicoadministrativa i l'aportació de personal necessari per a fer tasques informàtiques, logístiques i burocràtiques. Per part seva, la UIB aportarà hores de treball de personal propi, així com les instal·lacions i la infraestructura necessària, i el material per a la realització del projecte, per un valor conjunt de 60.540€. S'encarregarà de la presa de mostres, la interpretació clínica dels resultats i de la realització de les tècniques ELISA i de PCR, així com la implementació de la base de dades i anàlisi estadística dels resultats.

Web: Vídeo presentación Proyecto Covid Andratx

Data última modificació: 19/06/2020 a les 18:32


Ajuntament d'Andratx -  Av. de la Curia, 1 . 07150 Andratx
Telèfon: 971-628000 Fax: 971-136552
Correu electrònic: sac@andratx.cat